30 Μαρ 2014

Στρατής Κόρακας: Να γιατί παραμονές των εκλογών μπορούμε να σας κοιτάξουμε ίσια στα μάτια

Στρατής Κόρακας: Να γιατί παραμονές των εκλογών μπορούμε να σας κοιτάξουμε ίσια στα μάτια - επιβεβαιώθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Βορείου Αιγαίου 
Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ
 
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η διπλή εκλογική μάχη έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Ο λαός μας καλείται να αναδείξει με τη ψήφο του τους εκπροσώπους του στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Η ψήφος πρέπει να αποτελέσει ένα βροντερό όχι, να σηματοδοτήσει σθεναρή αντίθεση σ’ αυτή την επίθεση, στις πολιτικές δυνάμεις που την πραγματοποιούν, στα μονοπώλια και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που αυτές οι δυνάμεις υπηρετούν.
Και αυτές οι δυνάμεις είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές ανεξάρτητα από το όνομα που θα δώσουν στους συνδυασμούς τους. Ανεξάρτητα αν θα εμφανιστούν ως «ανεξάρτητοι» ή ως «αντάρτες».
Ο λαός μας έχει μακρόχρονη πείρα από τέτοια τερτίπια. Είναι οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας.
Γνωριζόμαστε. Εμείς, ως«Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες, δεν κρύψαμε ποτέ ότι δεν είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε σταθερά, ακλόνητα εξαρτημένοι από τα λαϊκά συμφέροντα.
Καθαρές κουβέντες: Στη διαμάχη κεφάλαιο-εργοδοσία παίρνουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ του εργαζόμενου. Δεν θολώνουμε τα νερά.
Και αυτή είναι η διαφορά μας από τους άλλους συνδυασμούς.
Αυτή η αλήθεια επιβεβαιώθηκε και στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, από όσα συνέβησαν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. 

Να γιατί παραμονές των εκλογών μπορούμε να σας κοιτάξουμε ίσια στα μάτια, με ήσυχη τη συνείδηση μας ότι πράξαμε το καθήκον μας, τιμήσαμε τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στα λαό μας και την εμπιστοσύνη σας.
 
Επιτρέψτε μας να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα: 

Καταρχήν θα σημειώσουμε ότι επιβεβαιωθήκαν πλήρως όσα προβλέψαμε και καταγγέλναμε για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις συνέπειες του για το λαό. Προειδοποιούσαμε ότι ο«Καλλικράτης» έρχεται να ολοκληρώσει το κακό του «Καποδίστρια». Ότι είναι μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης σε όφελος του κεφαλαίου, δημιουργώντας οικονομίες μεγάλης κλίμακας.
Ότι θα φέρει μεγαλύτερη περικοπή στην ήδη πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση και συνεπώς νέες αυξήσεις φόρων και τελών στις πλάτες του λαού.
Θα μεταφέρει στις Περιφέρεις και στους Δήμους κρατικές αρμοδιότητες στην Παιδεία,Υγεία, Πρόνοια υποβαθμίζοντας τες, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα τους και χωρίς τους απαιτούμενους πόρους, θα μετακυλήσει το κόστος τους στα λαϊκά στρώματα,που υφίστανται κεντρικά όλο και μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη.
Προειδοποιούσαμε ακόμη ότι θα υποβαθμίσει-εμπορευματοποιήσει το περιβάλλον και τις υποδομές, θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολουμένων.


Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν

Και πρέπει να θυμίσουμε ότι στο «πέρασμα» και την εφαρμογή του «Καλλικράτη»συνέβαλαν ενεργά οι εκλεγμένοι με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι«ανεξάρτητοι», που διατύπωσαν αντιρρήσεις μόνο ως προς τα γεωγραφικά όρια (κάτι που βέβαια δεν υποτιμούμε) αλλά συγκαλύπτοντας την πραγματική ουσία του«Καλλικράτη».
Στην ίδια περίπου κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εκλεγμένοι του ΣΥΙΡΖΑ και των Οικολόγων.
Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινηθήκαμε εμείς οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: 
Αντιταχθήκαμε σθεναρά από την 1η χρονιά στους άθλιους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, που στο τέλος έφθασαν να είναι για το 2014 περίπου στο 30% του προϋπολογισμού των 3 Νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια.
Προτείναμε να καταψηφισθεί ο προϋπολογισμός από το Συμβούλιο ως σκληρά αντιλαϊκός και να επιστραφεί στην Κυβέρνηση ως απαράδεκτος, δίνοντας το ύψος που θα έπρεπε να έχει για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Περιφέρειας και να μη δεχτούμε αρμοδιότητες που πρέπει να ανήκουν στο κράτος.
Στην πορεία αντιταχθήκαμε σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που ήρθε για έγκριση και στηρίξαμε τα όσα, δυστυχώς ελάχιστα ήταν θετικά.
Φέραμε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήματα που θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρά με πρόταση συγκεκριμένων ψηφισμάτων και ενεργειών που δυστυχώς καταψηφίστηκαν τα περισσότερα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: 
  
    Ψήφισμα για το Αιγαίο υπέρ του καθορισμού της ΑΟΖ, της μή ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, της μή συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου αλλά εκμετάλλευσης του σε όφελος του λαού μας. Καταψηφίστηκε.

    Εισήγηση και ψήφισμα για την μη εμπορευματοποίησης της Υγείας (τρεις φορές), για μή περικοπή αλλά αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας, κάλυψη των κενών σε προσωπικό και εξοπλισμό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη υγειονομική φροντίδα, κατάργηση του 5ευρω κ.λ.π. Καταψηφίστηκε

    Εισήγηση και ψήφισμα υπέρ της μή παραπέρα υποβάθμισης της Παιδείας, αναβάθμισης της με αύξηση των κονδυλίων, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Κατά της κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείων, μή κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, υπέρ της κάλυψης των κενών σε προσωπικό, σύγχρονα κτίρια με αντισεισμική θωράκιση.
Ψηφίστηκε μόνο το σκέλος, της μή κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων. 
    Πρόνοια: Προτείναμε την κάλυψη όλων των κενών σε παιδικούς σταθμούς, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, να καταργηθούν τα τροφεία, να καλυφθεί εξολοκλήρου το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

   Αγρότες: Στηρίξαμε επανειλημμένα τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην εξοντωτική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα αιτήματα της για κατάργηση των χαρατσιών στα αγροτεμάχια, κατά του αποχαρακτηρισμού ενός μεγάλου μέρους των βοσκοτόπων, κατά των τελευταίων μέτρων για κατάργηση του οικογενειακού ασύλου από το ΣΔΟΕ, για δημοτικά σύγχρονα σφαγεία κ.λ.π. 

    Ακτοπλοΐα: Διερμηνεύοντας την αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών μας, φέραμε επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αντιταχθήκαμε στη λογική των άλλων δυνάμεων που εξαρτούν την συχνότητα και ποιότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας από την κερδοφορία των εφοπλιστών. Προτείναμε ψήφισμα διεκδικώντας καθημερινή σύνδεση με σύγχρονα, ασφαλή και με χαμηλό εισιτήριο πλοία, και την δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Καταψηφίστηκε.   

    Περιβάλλον: Ανεμογεννήτριες. Φέραμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο το σχέδιο της εγκληματικής για το περιβάλλον των νησιών μας εγκατάστασης σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ικαρία εκατοντάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών και απαιτήσαμε την ματαίωση του για να αποφευχθεί η βιβλική καταστροφή των νησιών μας. Διεκδικήσαμε και προτείναμε τη λύση του ενεργειακού με τρόπους συμβατούς με το φυσικό περιβάλλον και σε προσιτές για το λαό μας τιμές.

     Δυστυχώς υπήρξαμε μειοψηφία

    Κλείνοντας, να σημειώσουμε ακόμη ότι έχει γίνει πια φανερό ότι σήμερα, με τον «Καλλικράτη»,τόσο οι Περιφέρειες όσο και οι Δήμοι έχουν χάσει κάθε ίχνος τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν είναι παρά το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, του κράτους που προορίζουν να «περνάνε» την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της Κυβέρνησης και να απορροφάνε την λαϊκή αγανάκτηση που αυτή προκαλεί.
Χαρακτηριστικό στοιχείο για το πώς βλέπει η Κυβέρνηση τους Δήμους και τις Περιφέρειες, είναι ο διορισμός της λεγόμενης «Αποκεντρωμένης Διοίκησης» που διαλύει κάθε υπόνοια αυτοτέλειας αφού αυτή έχει το δικαίωμα να ακυρώνει οποιοδήποτε απόφαση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, αν κρίνει ότι αυτή δεν συνάδει με την Κυβερνητική πολιτική. 

Τέλος πολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη καθιέρωσης της «οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης». Στην πραγματικότητα πιπιλάνε αυτή την καραμέλα με στόχο να καταργηθεί παντελώς η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει με επάρκεια την χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών,οδηγώντας τους να την εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση τους χώνοντας πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, που ταυτόχρονα καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερους και βαρύτερους φόρους στην κεντρική διοίκηση. 

Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση εμείς αγωνιζόμαστε για Περιφέρειες και Δήμους κοντά και όχι ενάντια στο λαό, διεκδικητικούς, που θα στηρίζονται και θα συμβάλλουν στην αγωνιστική διεκδικητική κινητοποίηση του λαού, για τα καθημερινά αλλά και γενικότερα ζητήματα του, που θα σέβονται την αξιοπρέπεια του λαού, που δεν θα στηρίζονται στην ελεημοσύνη -ουσιαστικά ζητιανιά- για να καλύψουν ανάγκες του,αλλά θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για το δίκιο των εργαζομένων.
Δήμους και Περιφέρειες που θα αποκαλύπτουν στο λαό, τους πραγματικούς υπαίτιους των προβλημάτων του, ενάντια στον αποπροσανατολισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής, που επιδιώκουν οι δυνάμεις της υποταγής στο σύστημα και της διαιώνισης του. 
Να γιατί θεωρούμε ότι η εκλογική μάχη για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια μάχη κατεξοχήν πολιτική και πρέπει να δοθεί ενιαία

Καλούμε το λαό μας να βγάλει τα συμπεράσματα του μέσα από την καθημερινή του πείρα, από τα καθημερινά του βιώματα και να τιμωρήσει και με την ψήφο του σ’ αυτή την διπλή εκλογική μάχη τους υπεύθυνους για τα βάσανα του. 

Καλούμε το λαό μας να δώσει δύναμη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, ώστε τόσο στους Δήμους και στις Περιφέρειες όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι η φωνή του πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική, ν’ ανοίγει το δρόμο για την ριζική αλλαγή, για να γίνει ο λαός αφέντης του ιδρώτα και του τόπου του. Δίνουμε λοιπόν τη μάχη δυναμικά και με αισιοδοξία, με σήμα μας το Κόκκινο Γαρύφαλλο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου