10 Μαρ 2015

ΛΑ.Σ Βορείου Αιγαίου: Με τα ψίχουλα δεν αναπτύσσονται πολιτισμός και αθλητισμός

Με τα ψίχουλα δεν αναπτύσσονται πολιτισμός - αθλητισμός

Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει  στις 11 Μαρτίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ) Βορείου Αιγαίου  για τα θέματα:
α) Έγκριση Τομεακού Προγράμματος Πολιτισμού 2015-2019 και
β) Έγκριση Προγράμματος Δράσης 2015 στον τομέα του Αθλητισμού,

η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται για τους παρακάτω λόγους:

Α) Τομέας Πολιτισμού. Το προτεινόμενο σχέδιο πολιτισμού αποτελεί «φιλότιμη» συρραφή ιδεών που τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζονται κατά περίπτωση χωρίς να υπάρχει δέσμευση για τη στοιχειώδη χρηματοδότηση των δράσεων που προτείνονται. Ολόκληρο το πρόγραμμα για το 2015 προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 160.000 ευρώ!!!. Στο Βόρειο Αιγαίο δραστηριοποιούνται πάνω από 130 σωματεία-σύλλογοι στον τομέα του πολιτισμού χωρίς καμιά ουσιαστική χρηματοδότηση από τους διάφορους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς. Στην πραγματικότητα ο πολιτισμός (προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ή ενθάρρυνση, παραγωγή και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, ή ανάπτυξη των γραμμάτων και τεχνών κ.α.) είναι αφημένος στην τύχη του. 
  Η όποια δράση στον πολιτισμό οφείλεται στο φιλότιμο, την ανιδιοτέλεια και τη χρηματοδότηση των απλών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου.
Το προτεινόμενο σχέδιο δεν έχει καμιά σύνδεση με τα κονδύλια που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου για την περίοδο 2014-2020 στον τομέα του πολιτισμού. Από τα κονδύλια αυτά που προορίζονται για όλες τις δράσεις του πολιτισμού από τη δημιουργία, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμού των υποδομών μέχρι τις γιορτές και τις εκδηλώσεις και τα οποία είναι ελάχιστα, δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες και είναι ορατός ο κίνδυνος να απορροφηθούν σε δομές ιδιωτικών συμφερόντων.
Το προτεινόμενο σχέδιο, ακόμα και να υπήρχαν οι πόροι. δε θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, αφού σ’ ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο υπηρετεί μόνο ένας (1) υπάλληλος στη Μυτιλήνη. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας των Περιφερειακών Αρχών διαχρονικά. 

Β) Τομέας Αθλητισμού. Το προτεινόμενο σχέδιο για την ανάπτυξη του Αθλητισμού για το 2015 είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες για άθληση κυρίως της νεολαίας στο Βόρειο Αιγαίο. Τα σωματεία-σύλλογοι που ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό, με το ναυταθλητισμό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λ.π. βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση. Για όλες τις δράσεις στον τομέα του Αθλητισμού για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο η χρηματοδότηση θα ανέλθει στο ποσό των 80.000 ευρώ!!!, το οποίο κατανέμεται από 20.000 ευρώ σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Λήμνου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανόμενης και της Π.Ε. Ικαρίας). 
 
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να αποκτήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού σ’ ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Το σχέδιο πρέπει να έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα θέματα της συντήρησης, εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης των υποδομών και εξοπλισμού και το δεύτερο σκέλος την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης και συμμετοχής των αθλητών κυρίως του κλασικού αθλητισμού και ναυταθλητισμού για τη συμμετοχή σε πρωταθλήματα διαπεριφερειακής, εθνικής, βαλκανικής και πανευρωπαϊκής διοργάνωσης. 
 
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, τα ζητήματα πολιτισμού και αθλητισμού είναι πρώτης προτεραιότητας και αποτελούν υποχρέωση τους κράτους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαμαρτυρόμαστε για την ουσιαστική εξαίρεση από το πρόγραμμα της Ικαρίας και των μικρότερων νησιών (Αη-Στράτης, Οινούσες, Ψαρά, φούρνοι, Χρυσομηλιά, Θύμαινα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου