28 Μαρ 2015

Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση


Με αφορμή αφενός τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για επιβολή προστίμου στα ελαιοτριβεία που λειτούργησαν την περασμένη ελαιοκομική περίοδο, η οποία σε αρκετά χωριά του νησιού μας συνεχίζεται, και αφετέρου την ενημέρωση που έχει προγραμματισθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βορείου Αιγαίου που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2015, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου επανέρχεται στο θέμα και για μια άλλη φορά ζητά: 

1. Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει και τη λήψη απόφασης. 
2. Να κάνει παρέμβαση το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Υπουργείο, στην κατεύθυνση να ελαφρυνθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να εφαρμόζουν τα ελαιοτριβεία, παίρνοντας υπόψη το μέγεθος της παραγωγής σε κάθε περίπτωση αλλά και το κυριότερο ότι επεξεργάζονται οργανικές ύλες φυτικής προέλευσης χωρίς χημικά.
3. Να αλλάξει η οδηγία της ΕΕ στην ίδια κατεύθυνση.
4. Οι άδειες που θα δοθούν να είναι επέκταση των παλιών αορίστου διαρκείας και όχι με τις διαδικασίες νέας εγκατάστασης.


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου όπως τόνισε και με τα Δελτία Τύπου στις 9/11/2014 (βλ. εδώ) και 11/11/2014 (βλ. εδώ) θεωρεί ότι είναι υπερβολικοί οι όροι που τίθενται από την κυβέρνηση και την ΕΕ προκείμενου να πάρουν τα ελαιοτριβεία της Περιφέρειας άδεια λειτουργίας αορίστου διαρκείας. Κι αυτό γιατί, ενώ επεξεργάζονται φυτικές ύλες χωρίς χημικά, τα κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τα εργοστάσια επεξεργασίας ζωικών λιπών με χημικές μεθόδους και ουσίες. Επίσης δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τους το μέγεθος των ελαιοτριβείων των νησιών μας και τον όγκο παραγωγής. 

Αυτοί οι όροι δαιμονοποιούν τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και επιβαρύνουν οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό τους εισόδημα. 

Θεωρούμε περιττό να αναφέρουμε την πάγια θέση μας για την προστασία τόσο του φυσικού όσο και του δομημένου περιβάλλοντος. Για μας το περιβάλλον είναι δημόσιο διαχρονικό αγαθό που μαζί με το νερό επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Θεωρούμε όμως υποκρισία τη διαμαρτυρία εκείνων για το θέμα αυτό, που στηρίζουν και υποστηρίζουν τις πολιτικές που σκοπό .έχουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που η δράση του επιφέρει καταστροφή κάθε μέρα στο περιβάλλον. Εκείνοι που σώπασαν και σφύριζαν αδιάφορα στους βομβαρδισμούς με απεμπλουτισμένο ουράνιο της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα αποκρύβουν τις τεράστιες επιπτώσεις στη μόλυνση της γης, του αέρα και τους υδάτινους πόρους όλων των Βαλκανίων και δεν πείθουν κανέναν ότι ενδιαφέρονται για τα λιγοστά απόβλητα των ελαιοτριβείων. 

Μυτιλήνη, 22/3/2015                                              
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου