21 Φεβ 2015

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάμου για το θέμα της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους

Κάλεσμα στη Δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Σάμου να καταδικάσουν ανοιχτά την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, απευθύνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Σάμου.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα "τιτιβίσματα" (άλλη μόδα άσκησης πολιτικής) του υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κατάργηση ακόμη και αυτής της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και την προτροπή να στραφούν με επιπλέον χαράτσια στους δημότες, δηλαδή πρωτίστως στα λαϊκά στρώματα.

Η πρόθεση αυτή του κ. Βαρουφάκη δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία.


Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει ότι από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στα 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.

Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί - Πολιτισμός - Αθλητισμός), αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών.

Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση ψηφίσματος που όχι μόνο θα απορρίπτει την οριστική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά θα απαιτεί να επιστραφούν άμεσα όλοι οι παράνομα παρακρατηθέντες πόροι των δήμων και να επανέλθει το ύψος της χρηματοδότησης τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα.
Τέλος, η καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού εργατικού κινήματος, της λαϊκής πλειοψηφίας, όλων των δημοτών -ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές-που καλούνται να πληρώσουν ξανά το λογαριασμό.

Καμιά ανοχή - Καμιά αναμονή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου