14 Νοε 2014

Η τοποθέτηση της ΛΑ.Σ Βορείου Αιγαίου για την παραγωγή ρεύματος από βιομάζα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτησή του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντώνη Δράκου, αναπλ. Μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στη συνεδρίαση της Επιτρ. Περιβάλλοντος, τη  Πέμπτη 13/11/2014.

Σχετικά με τις εισηγήσεις που συζητάμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα και τη γνωμοδότηση που πρέπει να δώσουμε για τις Μ.Π.Ε, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

1. Κατ’ αρχήν θέλουμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση να τονίσουμε ότι διαφωνούμε γενικότερα με την ιδιωτικοποίηση τέτοιων τομέων στρατηγικής σημασίας της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η ηλεκτρική ενάργεια. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας, που δεν μπορεί να παραδίδεται στην κερδοσκοπική βουλιμία του κεφαλαίου.  Διεκδικούμε η ηλεκτρική ενέργεια να διατίθεται σε επάρκεια και τιμές προσιτές για τη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους άνεργους και γενικότερα τα  φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό πρέπει να παράγεται από δημόσιο φορέα που να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον. Υπάρχει εξάλλου πείρα τόσο ελληνική όσο και διεθνής  ότι  το παραγόμενο από ιδιώτες ρεύμα διατίθεται σε πολύ μεγαλύτερες τιμές στη ΔΕΗ, απ’ όσο το παράγει η ίδια, και στη συνέχεια μετακυλά το επί πλέον αυτό κόστος στον καταναλωτή.
Η επιβάρυνση των καταναλωτών στους λογαριασμούς για να επιδοτούνται οι ιδιώτες, με τα ειδικά τέλη για ΑΠΕ, δίκτυα και ρύπους είναι αρκετά μεγάλη και δυσβάσταχτη.  Με άλλα λόγια για να θησαυρίζουν μερικοί επιβαρύνονται συνεχώς τα λαϊκά στρώματα. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως επίσης και με την εκμετάλλευση από ιδιώτες των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ίδιο θα συμβεί και με τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις. 
2. Πέρα από αυτή την γενική αντίθεσή μας, πρέπει να πούμε ότι οι υπό συζήτηση εισηγήσεις, δεν αναφέρονται σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως το πώς θα χρηματοδοτηθούν, τι επιπτώσεις θα έχουν για το περιβάλλον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν, αν θα ωφεληθεί ο καταναλωτής και σε ποια τιμή θα διατίθεται στη ΔΕΗ το παραγόμενο ρεύμα κ.ά. Επίσης αν και οι εισηγήσεις αναφέρουν μια σειρά, έστω επί μέρους αρνητικά, αποσιωπώντας τα ουσιωδέστερα, στο τέλος εισηγούνται θετικά υπέρ της εγκατάστασης των σταθμών, αναφέροντας γενικά ότι πρέπει αυτά τα αρνητικά να ληφθούν υπόψη. Το σημαντικότερο, δεν αναφέρουν ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτού του είδους τις δραστηριότητες και ποιους  συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας θέτει και αν οι ΜΠΕ ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο. 
3. Δεν απαντήθηκε το ζήτημα τι είδους όχληση θα υπάρχει ιδίως σε εκείνες που θα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως είναι το Καρλόβασι, μια και ξέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει έντονη δυσοσμία σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και το οξείδιο του αζώτου. 
4. Δεν δόθηκαν απαντήσεις εάν και κατά πόσο προβλέπεται η λειτουργία τέτοιων μονάδων σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, (στις χωροταξικές μελέτες εκεί που υπάρχουν και η χρήση Γης).
5. Δεν ήταν πειστικές οι απαντήσεις για τη σκοπιμότητα του τεμαχισμού των μονάδων και μάλιστα στο ίδιο μέρος, σε 2 των 500kw. Προφανώς η σκοπιμότητα έχει να κάνει με το ότι για τη μία ενιαία μονάδα των 1.000KW (1MW) θα απαιτούνταν διαφορετικοί περιβαλλοντικοί όροι. Γνωρίζοντας ότι τέτοιες εγκαταστάσεις ενεργειακής εκμετάλλευσης αποβλήτων μέσω διαδικασίας αεριοποίησης, υπάγονται στη νομοθεσία περί καύσης αποβλήτων η οποία είναι ιδιαιτέρως απαιτητική σύμφωνα με την ΚΥΑ 1958/2012. 
6. Δεν απαντήθηκαν πειστικά η ανησυχία μας αν τώρα ή στο μέλλον αυτές οι μονάδες χρησιμοποιούν καύση σκουπιδιών για αεριοποίηση βιομάζας. Επίσης, ζήτημα υπάρχει ακόμα και για τον ελαιοπυρήνα, κατά πόσο είναι νόμιμο να διατίθεται γι΄αυτό το σκοπό.  

για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τις εισηγήσεις για έγκριση των ΜΠΕ για ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας (καύση αποβλήτων).

Αντώνης Δράκος
Περιφερειακό σύμβουλος 
Αν. μέλος της Επιτροπής περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου