12 Νοε 2014

Για την αδειοδότηση λειτουργίας των ελαιοτριβείων (Δελτίο Τύπου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την αδειοδότηση λειτουργίας των ελαιοτριβείων

      Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, με κύριο θέμα την αδειοδότηση λειτουργίας των ελαιοτριβείων, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) κατέθεσαν τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις, που είχαν κάνει και κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου: 

        «Θέλουμε κατ’αρχήν να καταγγείλουμε την υποκρισία της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που δαιμονοποιούν τα απόβλητα των ελαιοτριβείων θέτοντας υπερβολικούς περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων, χωρίς να υπάρχει καμιά τεκμηριωμένη απόδειξη ότι αυτά προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στο περιβάλλον, θαλάσσιο και χερσαίο, στους τόσους αιώνες που λειτουργούν τα ελαιοτριβεία. Την ίδια στιγμή,  βομβάρδισαν με δεκάδες χιλιάδες βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου την Γιουγκοσλαβία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους των Βαλκανίων. Ρίχνουν στα ανοιχτά της Κρήτης τα χημικά όπλα της Συρίας Δέχονται να ρίχνουν οι εφοπλιστές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους λάδια και πετρέλαια στη Μεσόγειο, κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στην εγκληματική ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι μεγαλοβιομήχανοι στην Ευρώπη,
      Ενώ τα ελαιοτριβεία επεξεργάζονται φυτικές ύλες χωρίς χημικά, τα κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τα εργοστάσια επεξεργασίας με χημικές μεθόδους και ουσίες. Επίσης δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τους το μέγεθος των ελαιοτριβείων των νησιών μας και τον όγκο παραγωγής.
      Αυτοί οι όροι δαιμονοποιούν  τα απόβλητα των ελαιοτριβείων  και επιβαρύνουν οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό τους εισόδημα. Με την ευκαιρία απευθυνόμαστε στα ελαιοτριβεία και τους ζητάμε να μειώσουν τα υπερβολικά αλεστικά.
      Επίσης η εισήγηση της υπηρεσίας προβλέπει ότι όσοι ζητήσουν τώρα άδεια θα πάνε με διαδικασίες από το μηδέν, σαν να ζητάνε δηλ. τώρα, για πρώτη φορά, άδεια νέας εγκατάστασης, με όλες τις παρεπόμενες επιβαρύνσεις.
 Αυτές οι «περιβαλλοντικές» απαιτήσεις τους είναι υποκριτικές και υλοποιούν γενικότερους σχεδιασμούς. Οι άλλες όμως παρατάξεις θεωρούν θέσφατο τις οδηγίες της ΕΕ, μαζί και αυτές για το περιβάλλον.   
   Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει και προωθούν καθημερινά την μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Αφανίζουν τη φτωχή αγροτιά, με στόχο την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, για να γιγαντώνονται τα μονοπώλια στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
      
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1.    Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία της Λέσβου και της Ικαρίας για την ελαιοκομική περίοδο 2014-15.
2.    Να κάνει παρέμβαση το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Υπουργείο, στην κατεύθυνση να ελαφρυνθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να εφαρμόζουν τα ελαιοτριβεία, παίρνοντας υπόψη το μέγεθος της παραγωγής σε κάθε περίπτωση αλλά και το κυριότερο ότι επεξεργάζονται οργανικές ύλες φυτικής προελεύσεως χωρίς χημικά και δεν προκ;αλούν πρόβλημα στο περιβάλλον..
3.    Να αλλάξει η οδηγία της ΕΕ στην ίδια κατεύθυνση.
4.    Οι άδειες που θα δοθούν να είναι επέκταση των παλιών, αορίστου διάρκειας και όχι με τις διαδικασίες νέας εγκατάστασης.

Τελικά, παρά την επιμονή της ΛΑΣ και άλλων περιφ. Συμβούλων, ο Πρόεδρος  του Περιφ. Συμβουλίου και η Περιφερειάρχης αρνήθηκαν να περιληφθούν στη απόφαση αδειοδότησης λειτουργίας των των ελαιοτριβείων  και αυτά της Ικαρίας και η απόφαση αφορά μόνο τα ελαιοτριβεία της Λέσβου, συνεταιριστικά και ιδιωτικά, που είχαν υποβάλει το σχετικό αίτημα.

11/11/2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου