14 Νοε 2014

Ανακοίνωση Αγροτικής Αναγέννησης για τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Σάμος 12/11/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο και η δημοσιοποίηση των θέσεών του για τον Αγροτικό Τομέα και τους Συνεταιρισμούς ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων και της πολιτικής του.
Πιστός στη λογική  του ευρωμονόδρομου και στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με τη γνωστή τακτική της πολυγλωσσίας που τον διακρίνει:
  1. Έδωσε εχέγγυα «νομιμοφροσύνης» στην Ε.Ε. και σε επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με το σαμιώτικο κρασί, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το τι θα κάνει σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσουν την κατάργηση της αναγκαστικότητας. Δηλώνοντας πονηρά ότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΟΣΣ και των συνεταιρισμών είναι ζήτημα «συνειδητότητας και συναπόφασης όλων των αμπελουργών και όχι νομικού πλαισίου που επιβάλλει το κράτος». 
  2. «Έβγαλε λάδι» την εδώ και τριάντα πέντε χρόνια ασκούμενη πολιτική της Ε.Ε. που αφάνισε τον αγροτικό τομέα, τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό εισόδημα αποφεύγοντας να πει κουβέντα:
- για την επιδότηση της καταστροφής της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου (χωματερές, αναδιαρθρώσεις, εκριζώσεις κ.λπ.)
- για τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που αφάνισαν ολόκληρους κλάδους παραγωγής και παρέδωσαν τη χώρα και το λαό στη διατροφική εξάρτηση από ντόπιες και ξένες πολυεθνικές.
- για τον εδώ και οχτώ χρόνια εφαρμοζόμενο αμπελοοινικό κανονισμό της Ε.Ε., που απελευθέρωσε πλήρως τις εισαγωγές κρασιών από τρίτες, εκτός Ε.Ε., χώρες με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών και επέβαλλε, «επιδοτώντας» την εκρίζωση του 20% του ευρωπαϊκού αμπελώνα.
  1. Στήριξε στην ουσία την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών αφού απέρριψε το ομόφωνο και δίκαιο αίτημα των αμπελουργών και της ΕΟΣΣ, για διαγραφή του 50% του χρέους, με άτοκη τριετή περίοδο χάριτος, υιοθετώντας τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν οριζόντιες ρυθμίσεις, παρακάμπτοντας το αίτημα στη δευτέρα παρουσία της δημιουργίας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού και Τραπεζικού Συστήματος ανάλογο του γερμανικού και αμερικάνικου τα οποία επικαλέστηκε ως πρότυπο. Δηλαδή, τοκογλυφία με άλλη μορφή.
  2. Υιοθέτησε την ύπουλη προπαγάνδα του συστήματος, αναδεικνύοντας τα υπαρκτά ζητήματα της διαφθοράς και του κομματισμού σε ορισμένους συνεταιρισμούς, σαν κύρια αιτία της διάλυσης του αγροτικού τομέα, συγκαλύπτοντας έτσι τις καταλυτικές επιπτώσεις της αντιαγροτικής και αντισυνεταιριστικής πολιτικής της Ε.Ε., τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των ιδεολογικοπολιτικών προγόνων του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕ εσ., Συνασπισμός) που συνδιαμόρφωσαν, ψήφισαν και εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές (Μάαστριχτ, ΚΑΠ, Λισσαβώνα κ.λπ.).
  3. Αποπειράθηκε να μεταθέσει τη συζήτηση για τις αιτίες του απαράδεκτα χαμηλού εισοδήματος των αμπελουργών στις διαχρονικά υπαρκτές ευθύνες της Διοίκησης της ΕΟΣΣ, αποσιωπώντας παράλληλα  ότι:
- Η τραπεζική τοκογλυφία και η κρατική φοροληστεία απομυζούν από το εισόδημα των αμπελουργών πάνω από 1,5 εκατ. Ευρώ ετησίως
- Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ αφαίρεσε από το εισόδημα των αμπελουργών επίσης 1,5 εκατ. ευρώ  το χρόνο που έπαιρναν σαν επιδότηση εξαγωγών από το ελληνικό κράτος
- Κορυφαία στελέχη της Διοίκησης της ΕΟΣΣ επί δεκαετίες και μέλη των Δ.Σ. είναι σήμερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναφορά της σε κάποιες από τις παραπάνω αιτίες, «διαφοροποιούμενη» από το επίσημο κομματικό κείμενο, απλώς τονίζει εύγλωττα τις αντιφάσεις και τη διγλωσσία αυτού του κόμματος στην προσπάθειά του να τα έχει με όλους (θύτες και θύματα), καλά.
Η Αγροτική Αναγέννηση καλεί τους αμπελουργούς της Σάμου να απομονώσουν τους υπονομευτές του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος του νησιού, να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Να αντιληφθούν ότι φιλολαϊκή – φιλοαγροτική λύση μπορεί να επιβάλλει μόνο ένα ισχυρό, οργανωμένο, ταξικό, λαϊκό αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Σήμερα που πέφτουν οι μάσκες είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη ενός τέτοιου κινήματος, που θα προστατεύσει το  μόχθο, το εισόδημα, τη ζωή του αγρότη, του αμπελουργού, του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου.
Σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη της συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκπροσώπους.
Η Αγροτική Αναγέννηση, παλεύει για δεκαετίες και θα συνεχίσει να παλεύει σ’ αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου