11 Οκτ 2014

Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Λήμνου: Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, αν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Με ανακοίνωση του για τα σχολεία του Κάσπακα και του Θάνους, αλλά και την κατάσταση της εκπαίδευσης στο νησί μας, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ, αναφέρεται στους αγώνες που κάνει, στην καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης και καλεί τους γονείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Στην ανακοίνωση, ειδικότερα, αναφέρεται:

Το ΚΚΕ βρέθηκε και βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών που αγωνίζονται για τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση, για ένα σχολείο ενιαίο και προσιτό για όλα τα παιδιά του λαού, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και όχι υποταγμένους πολίτες, έτοιμους να προσφερθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό, (μαθητεία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις), για τα μονοπώλια και το κεφάλαιο.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε μέσα κι έξω από τη Βουλή, των αγώνα των γονιών και των κατοίκων του Κάσπακα και του Θάνους, για το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση, για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία τους με τρεις δασκάλους, όπως και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Όπως φάνηκε μέχρι τώρα, το Υπουργείο Παιδείας, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, αρνείται να ικανοποιήσει ακόμη και το ελάχιστο αυτό δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του Κάσπακα και του Θάνους.
Η αιτία για την άρνησή τους αυτή, είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  να λιγοστέψουν και να συγχωνευθούν τα σχολεία της χώρας σε μεγάλες σχολικές μονάδες, ελάχιστα ή καθόλου χρηματοδοτούμενες από το κράτος, με λίγο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έτσι ώστε να καταστούν έτοιμες για την εκμετάλλευσή τους από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, να χρησιμοποιούνται τα σχολεία ως διαφήμιση των επιχειρήσεων που θα είναι χορηγοί τους, αφού η χρηματοδότησή τους από το κράτος έχει ήδη μειωθεί και ταυτόχρονα να έχουν οι επιχειρήσεις λόγο για τα προγράμματα των μαθημάτων, ώστε να τα προσαρμόζουν σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Εκεί στοχεύει και η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν χιλιάδες σχολεία σ’ όλη τη χώρα, αυτός είναι ο λόγος που έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού μας (Πλάκας, Παναγιάς, Κορνού, Πλατέος, Τσιμανδρίων), αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν να υποβαθμίσουν σταδιακά και να κλείσουν και τα σχολεία του Κάσπακα και του Θάνους, αγνοώντας τις φωνές των γονιών και των κατοίκων των χωριών αυτών.

Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, επικαλούμενοι ένα νόμο αντιεκπαιδευτικό και αναχρονιστικό, που οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τον έχουν καταστήσει ανενεργό για την πλειοψηφία των σχολείων εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των νόμων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που υπηρετούν το κεφάλαιο, είναι αντιεκπαιδευτικοί και αντιλαϊκοί. Το Υπουργείο Παιδείας, σκόπιμα εξισώνει το μάθημα που κάνει ο εκπαιδευτικός σε μία τάξη του σχολείου με το μάθημα που καλείται να κάνει ο εκπαιδευτικός σε τρεις τάξεις ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει στα διθέσια σχολεία και μάλιστα όταν στριμώχνονται 18 παιδιά από τρεις τάξεις, σε μια αίθουσα 20 τετραγωνικών μέτρων όπως συμβαίνει με το σχολείο του Θάνους. Επίσης, σκόπιμα αφήνει να εννοηθεί ότι ο δάσκαλος του Ολοήμερου Τμήματος κάνει μάθημα και στο πρωινό τμήμα, γεγονός που δε συμβαίνει και επομένως ο ισχυρισμός του Υπουργείου ότι αντιστοιχεί ένας δάσκαλος σε εννιά μαθητές στα σχολεία αυτά, είναι ψεύτικος.

Η εικόνα αυτή που υπάρχει σήμερα για τα σχολεία του Κάσπακα και του Θάνους, είναι ένα μέρος της κατάστασης της εκπαίδευσης στο νησί μας, όπου από τα δημοτικά σχολεία λείπουν δάσκαλοι ειδικοτήτων (αγγλικών, πληροφορικής, μουσικής), λειτουργούν τμήματα με περισσότερο από 20 μαθητές τόσο σε νηπιαγωγεία, όσο και σε δημοτικά σχολεία και σε γυμνάσια, οι δομές της ειδικής αγωγής (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης) είναι υποστελεχωμένες.

Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, αν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στηρίζουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με οποιαδήποτε μορφή, των γονιών του Κάσπακα και του Θάνους. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τους εργαζόμενους του νησιού, μέσα από τα συνδικάτα, το ταξικό κίνημα, να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου