16 Απρ 2014

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και Δήμων Χίου - Σάμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς


Τη συρρίκνωση των συνεταιρισμών της Χίου και της Σάμου (και όπου αλλού ισχύει η «αναγκαστικότητα») σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και υπέρ της μεγάλης ιδιοκτησίας καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και Δήμων Χίου - Σάμου.

Καταγγέλλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο και μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ).

Σε ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι του ΚΚΕ επισημαίνουν: «Όπως φάνηκε και σε πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ΕΟΣΣ, επιδιώκουν να συρρικνώσουν τους συνεταιρισμούς της Χίου και της Σάμου (και όπου αλλού ισχύει η "αναγκαστικότητα"), να αφαιρέσουν από τους μικρομεσαίους αγρότες ένα σημαντικό όπλο υπεράσπισης του ιδρώτα τους (χωρίς να αγνοούμε τα προβλήματα ), να τους παραδώσουν ανυπεράσπιστους στη ληστρική βουλιμία του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και η ΕΟΣΣ είναι χρόνια "καρφί στο μάτι" όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , αλλά και των αφεντικών του.

(...) Έρχονται σήμερα και επιτίθενται, πλέον απροκάλυπτα και με θράσος, σε όποια ρύθμιση του παρελθόντος μπορεί να προστατέψει στοιχειωδώς το αγροτικό εισόδημα όπως είναι η "αναγκαστικότητα" που ισχύει ακόμη στην Χίο για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών ή στη Σάμο για την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμους Χίου και Σάμου στηρίζουμε την "αναγκαστικότητα" και γιατί στους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς οργανώθηκαν μικροί και μεσαίοι αγρότες. Η ύπαρξη τους σχετίζεται με τη μοναδικότητα των προϊόντων ( Μοσχάτο κρασί, μαστίχα), με τον παραμεθόριο χαρακτήρα και με τη νησιωτικότητα. Δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να προστατευθούν από το κράτος και να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα. Επομένως δε συμφωνούμε με την κατάργηση της ""αναγκαστικότητας" που στην ουσία θα ξεκληρίσει τους μικρούς αγρότες για να θεριέψουν οι εταιρείες και μεγαλοαγρότες.

Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, οι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να τιμωρήσουν και με την ψήφο τους στις επικείμενες διπλές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακες και ευρωεκλογές) τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι άλλες που προσκυνούν την ΕΕ και πρεσβεύουν πολιτικές καταστροφικές για τα συμφέροντά τους. Να ψηφίσουν παντού τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ γιατί αποτελούν την μόνη εγγύηση για να βγει η χώρα και ο λαός μας από την κόλαση στην οποία τον έχουν ρίξει.»

Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή PDF.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου