21 Απρ 2014

Τοποθέτηση του Στρατή Κόρακα στο ΚΑΣ για τα αιολικά πάρκα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΣΤΟ ΚΑΣ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ «ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ»
Τοποθέτηση του Στρατή Κόρακα στο ΚΑΣ για τα αιολικά πάρκα 

Την περασμένη Τρίτη 15 Απρίλη συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η «Αγαία Ζεύξη», που αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο από την πολυεθνική «Iberdrola-Rocas».

Στη συζήτηση παραβρέθηκε και απάντησε στις ερωτήσεις των μελών του ΚΑΣ και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Αιγαίου, Στρατής Κόρακας.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι ανακριβέστατο ότι η "επένδυση" αυτή γίνεται για τις ανάγκες των τριών νησιών. Η απόδειξη γι' αυτό είναι ότι οι ανάγκες των τριών νησιών δεν υπερβαίνουν τα 180 μεγαβάτ, οι 353 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), που προβλέπεται να εγκατασταθούν θα παράγουν 756 μεγαβάτ και επιπλέον ότι στη συγκεκριμένη μελέτη δεν προβλέπεται σύνδεση με τα τοπικά δίκτυα. Άρα, ολόκληρη η παραγωγή προορίζεται για εξαγωγή στη ηπειρωτική Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι δεν είναι αλήθεια πως θα κλείσουν τα υπάρχοντα σήμερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και αν ακόμη συνδεόταν η παραγωγή των Α/Γ με τα τοπικά δίκτυα, αφού οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν με αέρα πάνω από 4 και κάτω από 8 μποφόρ και διαφορετικά θα δίνουν ρεύμα τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Τα όποια προβλήματα ηλεκτροδότησης και ρύπανσης υπάρχουν ίσως σήμερα στη Λέσβο μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή συντήρηση του εργοστασίου και ενδεχομένως τη μεταφορά του μακριά από κατοικημένους χώρους. Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας και αποκλειστικά για τις ανάγκες του νησιού.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατέληξε, ότι μοναδικός σκοπός αυτής της επένδυσης, που θα γίνει με λεφτά του ελληνικού λαού, είναι η εξασφάλιση υπερκερδών στην πολυεθνική καταστρέφοντας τα νησιά μας, τους αρχαιολογικούς και φυσικούς θησαυρούς τους. Πράγματι, στη Λήμνο, όπως ήδη ακούσατε, οι Α/Γ θα εγκατασταθούν πολύ κοντά, ακόμα και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, στη Λέσβο, που έχει ανακηρυχθεί από την «UNESCO» σε Γεωπάρκο, σε περιοχή με ιδιαίτερα σημαντικούς αρχαιολογικούς και φυσικούς θησαυρούς και στη Χίο, μεταξύ άλλων, στο όρος Αίπος, που βρίθει αρχαιολογικών θησαυρών. Να γιατί σας καλούμε να γνωμοδοτήσετε αρνητικά».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ακόμη ο δήμαρχος Λήμνου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων (ΟΛΣΥ) και εκπρόσωποι της «Ανεμόεσσας», οι οποίοι κατέθεσαν επίσης τα επιχειρήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου