19 Απρ 2014

Οι προτάσεις μας για την κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Σε αντίθεση με τις θεωρίες και αντιλήψεις που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια που ουσιαστικά δικαιολογούν την αντικτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται, σε αντίθεση με μια  μονοσήμαντη θεώρηση του προβλήματος, πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία με βασικούς στόχους την κάλυψη των αναγκών του νησιού μας με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα, τη διασφάλιση εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση των κτηνοτρόφων, την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι προτάσεις μας (επισυνάπτονται) προϋποθέτουν τη ριζική αλλαγή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης με στόχο την παραγωγή ποιοτικών ζωοκομικών προϊόντων, και παράλληλα την αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής με στόχο την ανάπτυξη κτηνοτροφικών καλλιεργειών για παραγωγή εγχώριων φυτικών ζωοτροφών.

  • Στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι  πρώτον η άμεση εφαρμογή της απόφασης για την προστασία του δάσους του Ράντη και δεύτερον να απαγορευτεί η παραμονή των ζωών σε υπερβοσκημένες περιοχές που έχουν ερημοποιηθεί ή που απειλούνται με ερημοποίηση. 
  • Το πρόγραμμα «εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας» που ανάμεσα στ’ άλλα προέβλεπε και την απόσυρση  αιγοπροβάτων στην Ικαρία θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσυμφορητικά. Η προσπάθεια αυτή  τα προηγούμενα χρόνια έγινε από την Τ.Α. όλης της Ικαρίας και για μια ακόμα φορά, προς δόξαν των ελληνικών κυβερνήσεων, κόλλησε σε απίστευτες γραφειοκρατίες, και στην πράξη ακυρώθηκε. Πρέπει να επανέλθουμε στην διεκδίκηση ενός ανάλογου προγράμματος.  Στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος η αριθμητική μείωση των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων κρίνεται αναγκαία για περιβαλλοντικούς λόγους (οι εκτάσεις στις οποίες μέχρι τώρα έβοσκαν κινδυνεύουν με ερημοποίηση και δεν μπορούν πλέον  να βρουν τροφή σε αυτές)  και κοινωνικούς  λόγους. 
  • Η μείωση του αριθμού των ζώων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει και μείωση της παραγωγής. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς καταστροφές γεωργικών καλλιεργειών. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε πλήρη εκμετάλλευση, αυτή δεν ξεπερνά το 50% αφού άμεσα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, μιας και ο μεγαλύτερος αριθμός των ζώων δεν σταβλίζεται. Το παραγόμενο κρέας που έχει ανάγκη ο τόπος, μπορεί να παραχθεί με πολύ μικρότερους αριθμούς ζωικού κεφαλαίου από τους υπάρχοντες. 
  • Πρέπει να διεκδικήσουμε μέτρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, π.χ. στο Πέζι - Εριφή, στην περιοχή του Φραντάτου, στην περιοχή  του  Δάφνης, κλπ.
Οι προτάσεις  μας  για  την αλλαγή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
  • Αλλαγή του τρόπου επιδότησης για αιγοπρόβατα ο οποίος να συνδέεται με την παραγωγή και να αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά. 
  • Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης. Επιδότηση κομίστρων των ζωοτροφών.   
  • Θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη κτηνοτροφικών καλλιεργειών που θα εξασφαλίζουν εγχώριες και φθηνότερες ζωοτροφές. 
  • Κατάργηση Φ.Π.Α. για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμών.  
  • Χρηματοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σαν αφορμή για τον αποχαρακτηρισμό δασών, τη δωρεάν νομιμοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων με την ένταξη τους στα σχέδια βελτίωσης ή άλλα μέτρα. Χρηματοδότηση (επιδότηση) αποθηκευτικών  χώρων για τις ζωοτροφές. Δημιουργία από το ίδιο το κράτος αποθηκών για ζωοτροφές, για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τις αγοράζουν φτηνά την περίοδο παραγωγής. 
  • Σαφή οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αύξηση της βοσκοϊκανότητας τους.  
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές και θεσμοθέτηση τιμών παρέμβασης που να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.  
  • Άμεση κατασκευή και λειτουργία του σφαγείου με ευθύνη του κράτους και την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Εξοπλισμός που να εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών των ζώων. 
  • Ασφάλιση ολοκλήρου του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό.  
  • Εκπόνηση και υλοποίηση δωρεάν προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης του ζωικού κεφαλαίου. 
  • Αξιοποίηση της μελέτης για το τυροκομείο και την κατοχύρωση της «καθούρας» σαν προϊόν με ονομασία προέλευσης.  
  • Δωρεάν πιστοποίηση ζωοκομικών προϊόντων από  κρατικό μηχανισμό. 
  • Αλλαγή των προϋποθέσεων καταβολής των κοινοτικών και εθνικών κινήτρων, για να έχουν πρόσβαση σε αυτά και οι φτωχοί νέοι κτηνοτρόφοι και αγρότες που με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις αποκλείονται.  
  • Άτοκα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και χαμηλότοκα δάνεια την αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης.
Η  ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, μπορεί να δώσει μια «μικρή ανάσα» στους κτηνοτρόφους και να καθυστερήσει την περιβαλλοντική καταστροφή που μας απειλεί. Δεν θα εξασφαλίσουν από μόνα τους ούτε την μόνιμη και βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στον τόπο μας, ούτε τη σωτηρία του περιβάλλοντος.  
Ο αγώνας των κτηνοτρόφων για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα,  σε μια κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου